|
|
|
|
|
OPSKRIFTER |
|
|
JORDSKOKKER - Jerusalem Artiskok
Hører til kurveblomstfamilien sammen med bla. solsikken og mælkebøtten. - En Skøn Sprød grøntsag med en let nødde/artiskokagtig smag.
Jordskokker indeholder stoffet INULIN, som har en gavnlig virkning på tarmfloraen, da Inulin ikke påvirker bugspytkirtlen, er den særdeles god for diabetes patienter.
Når jordskokkerne er renset og skivet lægges de i vand tilsat citronsaft så de ikke brunfarver.
Jordskokker er bedst rå el. let ristede.- Fine i en blendet suppe, blandet i kartoffelmosen el. ovnbagt med andre rodfrugter.
- Jordskokken har en bagdel - de gir meget luft i maven - når man starter med at spise dem!!!!!!
|
|
|
FORSLAG TIL SALATER:
1
Tynde skiver vendes i citronsaft og en god olie( oliven -raps - sesam ) salt ( meldom el. lign. ) et drys persille + evt. hvidløg
2
Tynde skiver vendes i citronsaft
Ristede nødder hakket groft
Parmesanost
Olivenolie + evt.et par dråber trøffelolie
3
Tynde skiver vendes i citronsaft
Appelsin stykker
Græskarkerner
Brøndkarse
LET RISTET JORDSKOKSALAT:
-Skivede jordskokker svitses let på en pande i olivenplie- ca i 2-5min. ( Så der stadig er bid i dem ) Tilsæt timian, hvidløg + hakkede ristede nødder. ( mandler-valnød-hasselnød)
JORDSKOKKER BAGTE:
Jordskokker, rødbeder, persillerod, pastinak, gulerødder, kartofler, hvidløg, tørrede/friske krydderurter, olivenolie, salt.
-Skær rodfrugterne i stave eller både, drys med salt og krydderurter og vend det i olivenolie.- Bag i ovn 200grader i 40-60minuter. - Vend rund en gang imellem |
|
|
JORDSKOKKESUPPE:
-50g hakket
chalotteløg
-50g smør
-1 dl hvidvin
-1 dl hvedeøl
-5 dl lys hønsefond el
grøntsagssuppe
-500g skrællede jordskokker i tern
(ca 2 x 2cm)
-100g skrællet kartoffel
itern(ca 2 x 2cm)
-2 dl fløde
-1/2 citron (saften)
-salt og peber |
•Sauter løget med halvdelen af smøret, uden at løget tager farve
•Hæld hvidvin på, reducer til det halve
•Tilsæt: øl, hønsefond, jordskokker og kartoffel
•Kog det mørt under låg i ca. 15min.
•Hæld det i en blender, med resten af smøret og kør i ca.2-3min til den er cremet
•Hæld suppen gennem en finmasket sigte og tilsæt fløden. Kog den igennem og smag til med citronsaft salt og peber
|
|
|
|
|