MARINADER/ SMØR
Man kunne toppe vores kartofler/ rodfrugter- for at give kartoflerne lidt mere smag. Smørret kunne og vendes blot med ny kogte kartofler
Pisket Havtorn smør:
250 gram smør piskes med 2 spsk frisk havtorn
Pisket brændt smør:
250 gram smør –smeltes til det bliver brundt- køles og piskes
Nældesmør:
250 gram smør piskes med 2 spsk tørret nælder- lidt røget salt- piskes i 5 min på maskine.
Nordiske dressinger:
Her er der tænkt i det som vi har omkring os- og så udvikler vi en grund dressing men hvor der tilsættes den sidste smag lige til sidst.
FORÅRET
Crunch til top mash
Bær og fuldkorns croutons
Brød skæres i tern og ristes i ovn ved 160 grader ca. 12-14 min gerne med lidt røget salt. Bland fryse tørret bær i som hindbær eller tørret frugt
Dressing:
1 dl rabarbersaft rent
1 tsk groft lakrids
2 spsk havtorn juice
saft og skald af en øko citron
2 dl oliven olie eller kold presset rapseolie
alt piskes sammen på blender- smages til med salt og peber
SOMMER
Crunch til top
Brændte knust mandler- ramsløg
100 gram mandler- brændes på pande i 2 spsk sukker og 1 spsk ramsløg samt 1 tsk. røget salt- knuses
Dressing 1:
1 dl oliven olie
2 dl hyldeblomst eddike
1 spsk sennep
salt og peber
Kold presset rapsolie-æbleeddike- tomat- honning
Dressing 2:
2 dl kold presset rapsolie
1 dl æbleeeddike
1 spsk. tørret tomat
1 spsk honning
røget salt og peber
EFTERÅR
Crunch til top
Ristet knust rugbrød med lakrids
tynd skåret rugbrød – tørret i ovn 160 grader ca 12 min- knuses og blandes med 1 psk groft lakrids og 1 spsk røget salt
Dressing 1:
Havtorn- oliven olie- sennep- honing
1 dl havtorn juice
1 dl oliven olie
1 spsk sennep
1 spsk honning
salt og peber
Dressing 2:
Æble eddike- honning- rapsolie- peberrod
1 dl æble eddike
2 dl kold presse rapseolie
1-2 spsk frisk reven peberrod
1 spsk honning
salt og peber
VINTER
Dressing :
Wasabi-blommeedikke- oliven olie ( denne har vi lavet)
1 dl blomme eddike
2 dl oliven olie
1 sjat wasabi paste
salt og peber
1 spsk honning
Crunch til toppen
Røgede duka- knuste kerner
1 spsk græskarkerner
1 spsk solsikkefrø
1 spsk mandler
1 spsk rugkerner
1 spsk røget paprika
1 spsk røget salt
alt ristes af og blendes-bum
Kartofler med urter i pose/løvstikke kartoflen
200 gram kartofler
1 kvist løvstikke
1 tsk røget salt
2 spsk rapseolie med hvidløg
1 dl kartoffelvand
Vakumeres og tilberedes
Der kommes friske løvstikke kviste ned i posen- 2-3 stk.
Denne kartoffel er en sand vinder og løftet et hver måltid med duften
og den al for lækre smag
Jeg bruger den til vildt- okse – kalv og fisk
De næste tre er lavet og skal blot lige koges færdige i vandet.
Her er der tænkt til dem som på alene eller bare ikke gider alt det med at skrælle osv.
Dild Kartoflen - Æggeblommen
200 gram kartofler
1 bdt dild
røget salt
knust peber
krydret rapseolie
kartoffelvand
laurbærblad
Jeg har altid elsket dild- og 3 store kvist dild i posen med kartofler er noget af det vildeste
Ud i en skål lidt havtorn på toppen og så ellers fisk fisk fisk
Men jeg må lige give et fif- en klassisk okse ragouet eller sprængt kød- så sidder den hvor den skal
Timian Kartoflen - Sieglende med lidt havtorn
200 gram kartofler
frisk timian
røget salt
kold presset rapseolie
kartoffelvand
2 spsk frisk havtorn
Det er old school, men holder stadig- duften af timian er duften af et køkken i balance- det er en smuk urt som smager som den dufter.
Kylling lam og gryderetter er helt klar vindere sammen med denne kartoffel
Persille Kartoflen -Kong Edward
200 gram kartofler
1 bdt persille
3 stk laurbær
lidt løvstikke
røget salt
kartoffelvand
krydret rapseolie
Det skal være Krus persille og det er dansk når det er bedst, men putter du 3-4 blade laurbærblade i- så er der ikke et øje tørt
Stegt flæsk eller flæskesteg eller bare frikadeller- danser af glæde
Så er der følgende sjove sager:
Mos af KIng Edward med peberod og æblegrød
300 gram kartofler skrælles og koges i 20 min.
hæld vandet fra.
mos kartoflen i gryden- vendes med frisk reven peberrod- 2 spsk sennep
samt 100 gram smør.
tilsæt nu 2 dl æblemos- som du har lavet, smages til med salt og peber
Mash af skind bagte Blå Kongo - røget salt og gran sirup
250 gram kartofler- vaskes og bages på salt ca 35-40 min ved 170 grader
klemmes når de er bagt- krydres med røget salt og kom 2-3 spsk gransiup over- du kan også bruge flydende honning- spises med det samme
Nye boullion Kartofler I Farver med Laurbærblade
100 gram blå kartofler
100 gram siglinde
100 gram bolsje beder
4 dl hønse boullion
røget salt og hvide peber
1 stk løg i tykke skiver
2-3 laurbær blade
Kartofler i skiver blandes med løg og urter- koges med boullion og serveres i skål med friske krydderurter
Henkogte sure blå Kartofler
200 gram blå vasket kartofler skåret i skiver
kommes op i en gryde med 2-3 dl æbleeedike
2 stk løg i både- timian og laurbær- 2 stk hvidløg
lidt røget salt og hele peber- 2 spsk. honning- koges til kartofler er færdige.
Smør Sieglinde Kartofler med Brændte Selleri
200 gram kartofler- skrællet og kogt 16 min med salt
100 gram knold selleri- skrælles og skæres i stave- steges på pande til de er gyldne- vendes med de kogte kartofler og smør med røget salt
frisk dild på toppen- bum.
Klemt Kong Edward med brændt smør og hasselnød
200 gram kartofler- vaskes og bages med salt ca 20 min ved 200 grader-klemmes
100 gram smør der smeltes til det er brundt
50 gram hasselnødder – vendes i smørret
kom smør og nødder over kartoflerne
Vi trækker smagen ud og samler den igen- der er intet der er rigtig eller forkert- vi er på vej- smagen er på vej.
smag på alt og alt smager på dig
Kh
Claus Holm
|