OM SKIFTEKÆR
   
KARTOFLER
 
  GRØNTSAGER
  OPSKRIFTER
 
  FASTE KØRESPOR
  PAKKERI
VINDMØLLER
  KONTAKT
forside
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  SYMFONI
  OPSKRIFTER til inspiration....  
 
 
RØDBEDESYMFONI v/Claus Holm
Ovnbagte Skiftekærbeder med blåskimmelost og friske krydderurter

DET SKAL DU BRUGE til 4 personer:
• 8 stk. Rødbeder af
...mellemstørrelsen,vakset godt- bund ...og top væk
• 50 gram smør
• 1 håndfuld salt
• 1 lille frisk dild
• 100 gram blandede nødder, gerne
...ristet
• 100 gram blåskimmels ost eller frisk ...røgeost fra Gundestrup
• Frisk kværnet peber.

SÅDAN GØR DU:
De vaskede beder, ligges i et fad med smør og salt på, bages ved 160 grader ca. 45-55 min.  alt efter størrelse, må gerne være lidt bid i dem
Imens de stadig er lune, skæres et kryds i toppen, heri, blåskimmelsost-dild og nødder og så lige lidt peber på toppen

En konge spise, bare alene, men også til fisk-kød og fjerkræ- en all rounder…
Husk at tjekke bederne undervejs, da alle ovne har deres  eget liv.


printvenlig udgave
 
     
     
     
  SERENADE  
 
RRØDBEDESERENADE v/Claus Holm
Sprød rødbedesalat med lakrids og frisk esdragon
og pistacenødder

DET SKAL DU BRUGE til 4 personer:
•4 stk. Rødbeder, vasket og skrællet
..skåret i tynde skiver.
•1 bdt frisk esdragon
•2 spsk. Hakkede usaltede
..pistacienødder
•2 spsk lakridspulver
•1 stk stjerneanis
•2 spsk accacia honning
•1 dl vand
•Frisk røge ost eller gede ost
•2 spsk rapseolie

SÅDAN GØR DU:
Start med at blande vand, lakrids-honning og stjerne anis i en gryde, koges ind til en sirup og køles af.
Rødbeder skæres i tynde skiver, ligges på et fad, pluk esdragon over- krydres med salt og peber- hæld sirup over samt olien.
Drys nu nødder, og  placere evt. Lidt frisk ost rundt om på fadet- til knækket kan du servere ristet rugbrød


SE PÅ VIDEO:
 
   
     
 
printvenlig udgave
 
     
     
   
   
 
 
PETERS SILDEMAD MED RØDLØG:


Rødløg på en bund af en skive godt rugbrød, sild og dijonaise sennep.....
 
   
     
     
   
  JORDSKOKKER  
 
 
JORDSKOKKER
- Jerusalem Artiskok

Hører til kurveblomstfamilien sammen med bla. solsikken og mælkebøtten. - En Skøn Sprød grøntsag med en let nødde/artiskokagtig smag.
Jordskokker indeholder stoffet INULIN, som har en gavnlig virkning på tarmfloraen, da Inulin ikke påvirker bugspytkirtlen, er den særdeles god for diabetes patienter.
Når jordskokkerne er renset og skivet lægges de i vand tilsat citronsaft så de ikke brunfarver.
Jordskokker er bedst rå el. let ristede.- Fine i en blendet suppe, blandet i kartoffelmosen el. ovnbagt med andre rodfrugter.
- Jordskokken har en bagdel - de gir meget luft i maven - når man starter med at spise dem!!!!!!


FORSLAG TIL SALATER:
1
Tynde skiver vendes i citronsaft og en god olie( oliven -raps - sesam ) salt ( meldom el. lign. ) et drys persille + evt. hvidløg
2
Tynde skiver vendes i citronsaft
Ristede nødder hakket groft
Parmesanost
Olivenolie + evt.et par dråber trøffelolie
3
Tynde skiver vendes i citronsaft
Appelsin stykker
Græskarkerner
Brøndkarse

LET RISTET JORDSKOKSALAT:
-Skivede jordskokker svitses let på en pande i olivenplie- ca i 2-5min. ( Så der stadig er bid i dem ) Tilsæt timian, hvidløg + hakkede ristede nødder. ( mandler-valnød-hasselnød)

JORDSKOKKER BAGTE:
Jordskokker, rødbeder, persillerod, pastinak, gulerødder, kartofler, hvidløg, tørrede/friske krydderurter, olivenolie, salt.
-Skær rodfrugterne i stave eller både, drys med salt og krydderurter og vend det i olivenolie.- Bag i ovn 200grader i 40-60minuter. - Vend rund en gang imellem

JORDSKOKKESUPPE:
-50g hakket chalotteløg
-50g smør
-1 dl hvidvin
-1 dl hvedeøl
-5 dl lys hønsefond el grøntsagssuppe
-500g skrællede jordskokker i tern (ca 2 x 2cm)
-100g skrællet kartoffel itern(ca 2 x 2cm)
-2 dl fløde
-1/2 citron (saften)
-salt og peber


Sauter løget med halvdelen af smøret, uden at løget tager farve
Hæld hvidvin på, reducer til det halve
Tilsæt: øl, hønsefond, jordskokker og kartoffel
Kog det mørt under låg i ca. 15min.
Hæld det i en blender, med resten af smøret og kør i ca.2-3min til den er cremet
Hæld suppen gennem en finmasket sigte og tilsæt fløden. Kog den igennem og smag til med citronsaft salt og peber

printvenlig udgave
 
     
     
   
   
 
 
OVNBAGT HOKKAIDO:

•Hokkaidoen skæres i skiver med skrællen på. Skiverne fordeles i ovnfast fad med lidt god olie og kryderier -fx .tamari ,hvidløg, ingefær, timian, salt og peber. Bages i ca.40min i ovn ved 200grader.- Så er retten klar - et godt tilbehør til hvad man synes kan høre sig til.
 
 
     
   
   
 
 
"EN LÆKKERMAD"
OPSKRIFT : Claus Holm

På toppen af et godt brød sker følgende :
Til 2 madder;

70 gram røgeost
40 gram hytteost.
Blandes let og rustikt med en gaffel
4 radiser skæres i små både,½ bdt. Purløg snittes og blandes i. Lidt frisk kærnet sort peber.
Tag en ske og kom denne perfekte blanding på dit brød.
Nu kommer magien:

6 radiser, skæres i meget tynde skiver,lægges i en skål, drys med lidt groft salt, samt 2 spsk hyldeblomstsaft på, lad dem lige trække i ½ time.

Tag så en gaffel, dryp radisen af og kom det på toppen af en ”Lækkermad ”

Skal du virkelig gi den gas, vil jeg anbefale dig at komme knust tørret tang på toppen, så eksploderer maden i et sanseligt smage univers
printvenlig udgave
 
     
     
   
   
 
 
SVITSET FENNIKEL MED TOMAT:
(efter ide af Mikael "Kok" Hansen)

Snit fennikel i mindre stykker og svits i olivenolie sammen med udskårne tomatstykker - drys med salt
 
 
     
   
   
 
 
SVITSET SPIDSKÅL
(efter ide af Mikael "Kok" Hansen)

Snit spidskål og svits med et fed hviløg i olivenolie.
Krydr med salt
Kålen er færdig efter få minuter og fortrinelig som tilbehør til fx. lam
 
 
     
     
   
   
 
 
OVNBAGT RODBEDE OG KARTOFELSYMFONI:
efter ide af Claus Holm og Anders Granhøj


Tag hvad du har af gule-bolsje-alm.rødbeder-kongo-rajakartofler,-skær dem i pasende stykker i ovnfastfad-Hæld en god olivenolie henover, saft fra en citron+salt,frisk timian/rosmarin, godt med peber og eventuelt akaciehonning.-
Bag i ovn ved 200grader 40minuter......
 
   
     
     
   
   
 
 
OVNBAGT MAJS:



Bag de hele majs med skrællen på 15-20min i ovn ved 200grader.- Så er de klar til at spises..
 
   
     
     
   
   
     
 
 
NEM SAVOYKÅL



Skær kålhovedet i 4 dele med stok - kog i 15minuter -og kålen er klar....
 
     
     
     
   
   
     
 
 
ÆGGEBLOMMEKARTOFLER
I FLØDESTUVNING med
SVAMPE og FINTSNITTET GRØNKÅL

 
 
1   2 3 4  
 
   
     
     
     
   
   
     
 
 

avocadosalat med

PALMEKÅL

opskrift efter mr.Superfood


 
 
1   2 3 4  
 
   
     
     
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  Skiftekær økologi Aps v/Peter Bay Knudsen & Marie Ejlersen SørenLolksvej 2, 5700, Svendborg TÅSINGE Tel.:6354 0010